İPEKYOLU FİLM ÖDÜLLERİ
USTALARLA BULUŞMA BAŞLIYOR
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) nin düzenlediği 9. Uluslararası İpekyolu Film Ödülleri’nin önemli bir etkinliği olan Atölyeler bu yıl Ustalarla Buluşma başlığı altında sinema severlerle buluşacak.
Ustalarla Buluşmalar; Yönetmenlik, Senaryo, Dünya Sinemasında Türk Sinemasının Yeri ve Oyunculuk başlıkları altında belirlendi.
01-04 Aralık 2021 tarihleri arasında Atlas 1948 Sinema Müzesinde ücretsiz olarak gerçekleşecek olan Ustalarla Buluşma Türk Sineması’nın önemli kadın yönetmenlerinden Biket İlhan’ın ‘Yönetmenlik’ buluşmasıyla başlıyor. Türk sinemasının üretken kadın yönetmenlerinden olan İlhan, 1981 yılında asistan olarak başladığı sinema kariyerine yönetmen, senarist ve yapımcı olarak devam ediyor. Başta ‘Mavi Gözlü Dev Nazım Hikmet’ olmak üzere birbirinden değerli çalışmalarıyla sinema severlerle buluşan İlhan, buluşmamız kapsamında yönetmenlik deneyimlerini bizlerle paylaşacak.
02 Aralık 2021 tarihinde Öktem Başol ile “Senaryo” konulu buluşma gerçekleşecek. Deneyimli ve üretken bir senaryo eğitmeni ve senaryo danışmanı olan Öktem Başol, sinemamızın en büyük sorunu olan senaryo üzerine görüşlerini aktaracak.
03 Aralık 2021 tarihinde yönetmen ve sinema eleştirmeni Engin Ayça tarafından “Dünya Sinemasında Türk Sinemasının Yeri” başlıklı buluşma düzenlenecek. Özellikle son yıllarda kuramsal ve pratik alanda çokça tartışılan bir konu olan Türk sinemasının dünya sinemasındaki konumu, yıllara yayılan emeği ve derin düşünce dünyasıyla sinemamıza çok boyutlu bir şekilde bakabilen Ayça’nın temel inceleme ve araştırma konularından. Yoğun içeriği ve derinlikli analizleriyle öne çıkmaktadır.
04 Aralık 2021 tarihinde Gülsen Tuncer ile “Oyunculuk” başlıklı buluşma gerçekleşecek. Türk tiyatro ve sinema oyuncusu Gülsen Tuncer, elli yılı aşan oyunculuk serüvenini cömertçe paylaşacaktır. Oyunculuğa hem teknik hem de estetik yönüyle yaklaşan ve sürekli üretip, dönüşen bir kadın oyuncu olarak deneyimlerini yansıtmakla birlikte oyunculuk üzerine yeni yaklaşımlara da yer verecektir.
Dört gün sürecek Ustalarla Buluşma maratonu sinema severler ve sinema profesyonelleri için yeni açılımların sağlandığı, karşılıklı iletişim ağının oluştuğu zamanlar olacak.
Ustalarla Buluşma Atlas 1948 Sinema Müzesinde gerçekleşecektir.
Etkinlik Ücretsizdir.
Sınırlı sayıda katılımın kabul edileceği atölyelere katılım ve bilgi için :
0212 2301508 / 0532 5092012
setembasin@gmail.com
BİKET İLHAN
İzmir’de doğdu. Gazi Üniversitesi İngilizce Bölümü’nden mezun oldu.1981’de asistan olarak sinemaya başladı. Ardından, “Bir kez bu tozu yuttun. Seninle daha çok karşılaşacağız” diyen Türkan Şoray haklı çıktı. TRT’de ve sinemada asistanlık yaptıktan sonra, 1992’de üç bölümlük bir pembe dizi çekmekle yönetmenliğe başladı. İlk içine sinen filmi, 1993’te çektiği “Senin İçin Bir Kadeh” ti. ‘Sokaktaki Adam’, ‘Kayıkçı’, ‘Ayın Karanlık Yüzü’ ‘Mavi Gözlü Dev Nazım Hikmet’, ‘Yarım Kalan Mucize’, ‘Çelo’ ve ‘Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi’ gibi ölümsüz filmlere hayat verdi. 1991 yılında Sinemavizyon Film şirketini kurdu. Kariyerine; yönetmen, senarist ve yapımcı olarak devam ediyor.
ÖKTEM BAŞOL
İstanbul’da doğdu. Işık Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde okurken İFSAK 1. Kısa Film festivalini organize etti. 1990 yılında gittiği Paris’te CLCF’te kurgu ve senaryo eğitimi gördü. Paris VII-Denis Diderot üniversitesinde sinema konusunda lisans ve yüksek lisans yaptı. Aynı dönemde çeşitli post-yapım şirketlerinde staj(Chevereau) yaparken, bir yandan da fotoğrafçılık (CNCS) mesleğine devam etti. 1993 yılında ilk kısa film senaryosu projesiyle (La Mort d’un cœur mouette) Ciné-Litterature yarışmasında ilk ona girdi. 1997 yılından itibaren Paris I-Sorbonne Üniversitesinde doktora’ya başladı. Bir Fransız senarist Jean-Loup Dabadie’nin hayatı ve eserleri çerçevesinde her senaristin başlı başına bir yaratıcı sayılmasını savunan tezini 2002 yılında çok başarılı dereceyle verdi. DEA (doktora yeterlilik) senesinde teziyle ilgili yaptığı ön çalışma Fransız eleştirmenler ve sinemacılar derneği (Pierre D’Hugues, Bertrand Tavernier, Claude Beylie, Claude Sautet) tarafından verilen SIMON GENEVOIS- En İyi Üniversite Çalışması ödülüne layık görüldü. Ödülünü Claude Sautet’nin elinden aldı.2000 yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde senaryo, dramatik anlatım, sinema ve televizyon yazarlığı derslerini vermektedir. 2006’dan itibaren çeşitli diziler ve filmler için senaryo doktorluğu, yurtdışı organizasyonları için (Eurimages) senaryo danışmanlığı yapmaktadır. 2010 yılında çıkan “Senaryo Kitabı” adındaki eseri ile aynı yıl “Anadolu Üniversitesi En İyi Sinema Kitabı” ödülünü kazanmıştır. Senaryo eğitmeni ve senaryo danışmanıdır.
ENGİN AYÇA
Edremit, Balıkesir doğdu. Galatasaray lisesini bitirdi, Roma’da Instituto Superiore Dell Opinione Publica ve Centro Sperimentale Di Cinematografia okullarında Sinema Yönetmenliği eğitimi gördü. 1970-1974 yılları arasında İstanbul Üniversitesi, Foto Film merkezinde çalıştı. Yılmaz Güney’in “Arkadaş” filminde asistanlık yaptı. 1973-1975 yılları arasında Atilla Dorsay ve Nezih Coş ile 7. Sanat isimli Sinema dergisi çıkardı. 1974 yılında girdiği TRT İstanbul Televizyonunda 1986 yılına kadar yönetmen olarak çeşitli belgesel filmler ve kültür programları gerçekleştirdi. 1987 yılında TRT’den ayrıldı ve “Bez Bebek” isimli sinema filmini yönetti. 1990 yılında “Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu” isimli filmini çekti. Çeşitli dergi ve gazetelerde sinema yazıları yazdı, çeviriler yaptı. Sinema üzerine iki çeviri kitabı vardır: Ayzenştayn’ın Ders Notları ve Sinemanın 100 Yılı. Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Enstitüsü’nde ders vermekte, sinema üzerine kuramsal yazılar yazmaktadır. Yönetmen ve sinema eleştirmenidir.
GÜLSEN TUNCER
Adana’da doğdu. İstanbul Kız Lisesinde ortaokulu, İstanbul Tarhan Koleji mezunu. Kolejde Yıldız Kenter, Melih Cevdet Anday, Ahmet Kutsi Tecer, Sabahattin Kudret Aksal ve Samih Nafiz Tansu’dan eğitim almıştır. İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tepebaşı sahnesinde ve Ankara Çağdaş sahnesinde yöneticilik yapan Tuncer, 37 filmde yönetmen yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Şarkı sözü ve diyalog yazımı, çevre düzeni, yapım yönetmenliği görevlerinde bulunmuştur. Profesyonel tiyatro oyunculuğuna 1968’de Gülriz Sururi- Engin Cezzar tiyatrosunda “Zilli Zarife” oyunu ile başlamıştır. Konservatuar döneminde “Ertuğ Koruyan”, Deniz Türkali, “İbrahim Bergman”, “Mehmet Çerezcioğlu” ve Mustafa Alabora ile birlikte altı arkadaş Grup 6 Tiyatrosunu kurmuştur. Tiyatro oyunculuğu yanı sıra şimdiye dek 80’ yakın film ve dizide rol alan ya yapım, yönetim veya müzik ekibinde yer alan, bazılarının senaryosunu yazan Gülsen Tuncer, ‘Aşk-ı Memnu’ dizisinde Ahsen karakterini canlandırdı. Sanat yönetmeni, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, müzisyen, besteci, söz yazarıdır.