T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) in düzenlediği 10. Uluslararası İpekyolu Film Festivaline, Türkiye, Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, İtalya, Suriye, Hindistan, Irak, Yunanistan, İran, Afganistan ve Pakistan’dan 2678 başvuru gerçekleşti. Bu sene Uluslararası, Ulusal Kurmaca, Ulusal Belgesel ve Şafak Tavkul Animasyon ödülleri kategorileri kapsamında dört farklı alanda verilecek ödüllerin jüri üyeleri belli oldu.
Uluslararası :
Prof. Dr. Ceyhan Kandemir
Nafiseh Laleh
Doç. Dr. Perihan Taş Öz
Prof. Dr. Ceyhan Kandemir
Prof. Dr. Ceyhan Kandemir; İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü öğretim üyesidir, aynı zamanda Deutsche Welle Akademi ile ortaklaşa yürütülen Uluslararası Medya Çalışmaları Yüksek Lisans Program Başkanlığı’nı yürütmektedir. 2005 yılından itibaren Almanya Hochschule Bonn Rhein Sieg, Viyana Üniversitesi İletişim Fakültesi ve benzeri Fakültelerle işbirliği ve Yaz Akademileri gerçekleştirmiştir. Akademik çalışma alanları görsel işitsel tasarım, görüntü estetiği ve etiği, uluslararası televizyon yayıncılığı, dijital televizyon yayıncılığı, görsel işitsel yapım yönetim ve sorunsallarıdır. Çok sayıda müzik videosu; reklam filmi; belgesel film yönetmenliğinin (İstanbul’da Azınlık İbadethaneleri; 2011 Viyana Erasmus Media Awards Mükemmeliyet Madalyası) yanı sıra; “Karla” isimli uzun metraj sinema filminin yönetmenliğini üstlenmiştir. Karla filmi 2020 yılında Uluslararası Antakya Film Festivali’nde En İyi Film Müziği Ödülü ve Seyirci Özel Ödüllerini almıştır; film ayrıca Galler ve Kolombiya’da ve Amerika’da dört ayrı Uluslararası Film Festivalinde resmi seçkiye kabul edilmiştir. Kandemir’in 2022 yapımı olan ikinci uzun metraj sinema filmi Ruhun Lekesi 10. Uluslararası Antakya Film Festivali’nde Yeşilçam Özel Ödülü almıştır. Prof. Dr. Kandemir; Almanca ve İngilizce bilmektedir. En önemlisi bir kız babasıdır.
Nafiseh Laleh
25 Ağustos 1985 İran’da doğan Nafiseh Laleh, Lisansını Tiyatro-Dramatik Edebiyat ve Yüksek Lisansını Tiyatro-Yönetmenlik bölümünde tamamladı. Yazar ve yönetmen olarak Tahran’da birçok oyun sahneye taşıdı. İran milli Radyosunda programlar ve radyo oyunları yazdı. Sabahattin Ali’den Farsçaya çevirdiği “Esirler” oyunu, “29-uncu Gülümseme” adında bir roman ve “Bulunduğumuz Yerden” isimli belgesel kitabı yayımlandı. İstanbul Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde Doktora tezini yazmakta olan Laleh’nin 2020’de yazdığı uzun metraj senaryosu “Karla”, Prof. Dr. Ceyhan Kandemir’in yönetmenliğinde çekildi ve Amazon Prime’da dünya gösterimi yapıldı. Safranbolu Film Festivali, Kish Tiyatro Festivali, Altın Boğa, Foto Film gibi festivallerde jüri olarak bulundu. “Ruhun Lekesi” yazdığı ikinci uzun metraj sinema filmi bugünlerde festival yolculuğuna hazırlanmaktadır.
Doç. Dr. Perihan Taş Öz
İstanbul doğumludur. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi’nde Sinema TV alanında tamamlamıştır. Çeşitli sinema filmlerinde senaryo yazarlığı ve yönetmenlik yapmıştır. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli sinema atölyelerinde eğitmen olarak görev almış, çok sayıda senaryo workshoplarının yürütücülüğünü gerçekleştirmiştir. Halen İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı olarak görev yapmakta; senaryo ve film çalışmalarını sürdürmektedir.
Kurmaca:
İpek Tuzcuoğlu
Tarık Tufan
Görkem Yeltan
İpek Tuzcuoğlu
İzmir’de doğan oyuncu ilk, orta, lise öğrenimini İzmir de tamamladı. Özel Ressamoğlu Bale Stüdyosunda 13 yıl bale eğitimi aldı. İzmir Devlet Tiyatrosunun ‘Boyfriend’ adlı oyununda, dansçı kadrosunda bir sezon görev aldı (1988). Aynı yıl İzmir Devlet Tiyatrosunun stajyer oyuncular için açtığı sınavı kazandı ve İzmir Devlet Tiyatrosunda’ Meddah’ adlı çocuk oyununda, bir yıl sözleşmeli oyuncu olarak çalıştı. Daha sonra, H.Ü Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümü sınavlarını kazandı. 1994-1995 öğretim yılında mezun oldu. Bir yıl boyunca Ankara’da, Devlet Tiyatroları Çocuk Ve Gençlik Tiyatrosu bünyesinde “Dört Köşe Palyaçolar” adlı oyunda görev aldı. Sinema kariyerine 1995 yılında Memduh Ün ( Ona Sevdiğimi Söyle ) ve Mesut Uçakan’ın ( Ölümsüz Karanfiller) sinema filmleri ile başladı. Birçok TV dizisi, TV filmi ve sinema filminin yanı sıra TV programları da yapan oyuncu, aynı zamanda üniversite ve STK’ların film festivallerinde jüri üyeliği yaptı. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin 2016 ve 2018 yıllarında danışmanlığını yapan oyuncu, meslek birliği BİROY ‘un temsilcisi olarak Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Destekleme Kurulu’nda iki yıl kurul üyeliği yaptı. 2022 döneminde Sinema Genel Müdürlüğü Destekleme kurulunda bu kez Kültür Bakanlığı Temsilcisi olarak görev almaktadır. Mesleki kariyerini İstanbul da sürdürmektedir. Halen sinema, TV dizi oyunculuğu ve TV program sunuculuğu yapmaktadır.
Tarık Tufan
1973 yılında İstanbul’da doğdu.Kabataş Erkek Lisesi’nin tamamladıktan sonra üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Felsefe bölümünde gerçekleştirdi. Marmara Üniversitesi Ortadoğu Ülkeleri Enstitüsü’nde Sosyoloji alanında yüksek lisansını tamamladı. Radyo ve televizyonlarda kültür-sanat alanında programlar gerçekleştirdi. İlk kitabı “Kekeme Çocuklar Korosu” 2000 yılında yayımlandı. Ardından “Kraliçenin Pireleri” (2002), “Ve Sen Kuş Olur Gidersin” (2004), “Hayal Meyal” (2007), “Bir Adam Girdi Şehre Koşarak” (2010), “Şanzelize Düğün Salonu” (2015), “Beni Onlara Verme” (2017), “Düşerken” (2018), Kaybolan (2020), “Geç Kalan (2021) yayımlandı. Romanlarının yanı sıra belgesel ve kurmaca film senaryoları yazmaya devam ediyor. “Uzak İhtimal” filmiyle 2009 yılında İstanbul Film Festivali’nde, “Yozgat Blues” filmiyle 2013 yılında Adana Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Senaryo” ödüllerini kazandı. Yapımcıları arasında yer aldığı “Anons” filmi, 2018 yılında Venedik Film Festivali Orizzonti bölümünde “Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü. Yazdıkları çeşitli dillere çevrildi.
Görkem Yeltan
1977 Nazilli doğumlu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde öğrenim gördükten sonra İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümünden mezun oldu. Bir çok film ve oyunda rol aldı. Uzak İhtimal ve Eylül en çok öne çıkanlardandır. Çocuk edebiyatıyla ilgilenen Yeltan’ın Sarmaşık ve Kaktüs adlı bir kitabı vardır. Bunun yanı sıra yönetmenlikte yapan Yeltan; Yemekteydik ve Karar Verdim ve Bağcık olmak üzere iki uzun metraj filmi vardır. Bununla birlikte Mehmet Güreli ile birlikte Dört Köşeli Üçgen filmini yazmıştır. 2020 yılımda Ben Anadolu oyununda sahne almıştır.
Ulusal Belgesel :
Prof. Dr. Aysun Akıncı Yüksel
Semra Güzel Korver
Aslı Akdağ
Prof. Dr. Aysun Akıncı Yüksel
1991 yılında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümünden mezun oldu. 1994 yılında yüksek lisans, 1998’de de doktora derecesini aldı. Aynı yıl Yardımcı Doçent Doktor olarak atandı. Ocak 2009’da Doçent, 2018 yılında Profesör unvanını aldı. Türk sineması, popüler sinema ve mitoloji üzerine lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler vermektedir. Toplumsal cinsiyet çalışma alanları arasında yer almaktadır. Yayınlanmış gazete yazıları, hakemli ve hakemsiz dergilerde makaleleri, bilimsel toplantılarda hakemlikleri, film festivallerinde jüri üyelikleri, basılmış kitaplarda bölümleri ve Tarkan-Yıldız Olgusu ile İki Kişilik Dans- İletişimde Toplumsal Cinsiyete Dayalı Farklılıklar isimli kitapları bulunmaktadır. On yılı aşkın süreyle Radyo A’da yayınlanmakta olan Sekans programında haftalık film yorumları yapmış, aralarında Eskişehir Uluslararası Film Festivali de olmak üzere pek çok bilimsel ve sanatsal organizasyonun yürütme kurulunda görev almıştır. 2013 yılından bu yana Eskişehir Uluslararası Film Festivalinin Başkan Yardımcılığını yürütmektedir. 2005 ve 2009 yıllarında Global Media Monitoring Project WACC-Women’s Programme isimli uluslararası çalışmada görev almıştır. 2011-2014 ve 2017-2018 yılları arasında Sinema ve Televizyon Bölüm ve Anabilim Dalı Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Nisan 2019’dan bu yana aynı bölümde Sinemada Yapım Yönetim Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Semra Güzel Korver
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema mezunu. Aynı üniversite ve
bölümde Doktora’ya devam ediyor. 1991’den bu yana başta belgesel yapımlar olmak üzere pek çok haber, kültür, reklam ve tanıtım projesine araştırmacı, yönetmen, prodüktör, editör ve danışman olarak imza atar. Fan-Atik, Şehir İnsanları, Alamnya Alamanya, Multikulti Haberler, Orada Doğdum Burada Büyüdüm belgesellerinden bazılarıdır. PRİX Europa, Al Jazeera Belgesel Film Festivali, Oscar Türkiye Seçici Jürisi, Antalya ve Ankara Film Festivalleri gibi bir birçok ulusal ve uluslararası festivalde jüri üyesi olur, ödüller alır.
İstanbul Üniversitesi Radyo-TV Yayıncılığı Bölümünde ders verir (2001-2002).
Avrupa Konseyinin “ayrımcılığa karşı sesini yükselt” kampanyasında uzman olarak yer alır
(2010). Avrupa Konseyi, İstanbul Avrupa Medya Buluşması’nın koordinatörlüğünü yapar
(2010). Güneydoğu Avrupa Yayın Birliği (SEE PMS), Ortak Yapımlar Grubunda editör
olarak bulunur (2011-2013). Avrupa Yayın Birliği (EBU) Kültürlerarası ve
Çeşitlilik Grubunda bir sezon başkanlık yapan Korver (2011-13) 8 yıl boyunca bu grupta
çalışır. Bir sezon başkanlığını da yaptığı Belgesel Sinemacılar Birliğinin kurucu ve aktif
üyelerindendir. Festivallerde ve üniversitelerde Belgesel Sinema Atölyeleri
yapmaktadır. Gazeteciler Cemiyeti üyesidir.
Aslı Akdağ
Ankara doğumlu Akdağ, 2004 yılında Dokuz Eylül Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Kadir Has Üni Film ve Drama Yapımcılık programını bitirdi. Kendisi Bilgi Üniversitesi’nde doktora çalışmalarına devam etmekte.Uzun yıllar kamera önü ve arkası çalışmalarda da yer alarak edindiği sektörel birikimle eğitiminin getirilerini birleştirerek fikri mülkiyet alanında uzmanlaştı; halen bu alanda danışmanlık vermektedir. Yapımcı olarak ilk uzun metraj tecrübesi olan “Genç Pehlivanlar” isimli dökü drama belgeseli, prömiyerini 2016’da Berlinale Generation Bölümünde yaptı ve buradan aldığı jüri özel ödülünün ardından ulusal ve uluslararası pek çok festivalden ödülle ayrıldı. Akdağ’ın son uzun metrajı da kurmaca diliyle kendi hayatından kesitler içeren otobiyografik bir çalışma olup kendisi “Bekleyiş” isimli bu belgeselin aynı zamanda yönetmenliğini üstlendi. Yapımcı ve yönetmeni olduğu bu çalışmasıyla 2022 yılında Antalya’dan Jüri Özel Ödülü; Ankara Film Festivali ve Altın Safran Film Festivali’den En İyi Belgesel ödüllerini aldı. Filmin Uluslararası prömiyeriyse Los Angeles SEEfest’te gerçekleştirildi. Kurucusu olduğu FMWorks şirketiyle kadın ve çocuklara dair ayrıksı ve çarpıcı belgesel, kurmaca hikayeler aktarmaya devam etmeyi hedeflemektedir.
Şafak Tavkul Animasyon:
Berat İlk
Nazik Çelik
Başak Ürkmez
Berat İlk
Canlandırma sanatçısı, yönetmeni ve yapımcısı olan Berat İlk, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Çizgi Film mezunudur. Uzmanlık alanı stopmotion olan İlk, Anima’nın kurucu ortakları arasında yer almıştır. Yüze yakın reklam filminde görev aldıktan sonra bir süre yurt dışında yaşayan İlk, Türkiye’deki canlandırma sinemasının ihtiyaçlarını ve mevcut üretim ortamını göz önüne alarak, 2008 yılında “Canlandıranlar” isimli projeler geliştirmeye başladı. Daha sonra, İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde, İstanbul Bilgi Üniversitesi VCD Bölümü ortaklığıyla Canlandıranlar Yetenek Kampı’nı hayata geçirdi. Her yıl tekrar eden yetenek kampının yanı sıra 2011 yılında Canlandıranlar Derneği’ni, 2012 yılında ASIFA Türkiye’yi kurdu. 2013 itibariyle hayat bulan Canlandıranlar Festivali’nin de başkanı olan Berat İlk 9. Akbank Kısa Film Festivali, 21. Kahire Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali, Seul’de düzenlenen ve dünyanın en önemli animasyon festivallerinden biri sayılan 19. Sicaf’ta ve 15. Uluslararasi Mumbai Film Festivalinde jüri uyesi olarak görev yapmıştır. Halen çesitli üniversitelerde ders vermeyi sürdürüyor. Yapimi surmekte olan, uzun metrajli “Kim Mihri” belgeselinin yapimcilarindan biridir ve animasyon yonetmenidir.
Nazik Çelik
1980 yılında Ankara’da doğdu. 2003 yılında lisans eğitimini, 2006 yılında yüksek lisans eğitimini; 2014 yılında doktora programını tamamladı. 2009 yılında Dumlupınar Üniversitesi Grafik Bölümü Çizgi Film Animasyon Ana Sanat Dalında göreve başladı, halen aynı kurumda Çizgi Film Animasyon Bölümünde görevine devam etmektedir.
Başak Ürkmez
İstanbul’da yaşayan animatör, araştırmacı, öğretim üyesi ve küratör.1999 yılında Anadolu Üniversitesi Animasyon Bölümü’nden bölüm birinciliği ile mezun oldu. Aynı üniversitede yüksek lisansını 2002 yılında tamamladı. 2002-2004 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Animasyon Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Doktorasını 2011 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde tamamladı. Türkiye, İngiltere, Peru ve Küba’da birçok animasyon eğitim projesi yürüttü. 2011 ve 2012 yıllarında GMK En İyi Sergi Tasarımı ödülüne layık görüldü. 2004 yılından bu yana Grafist – İstanbul Grafik Tasarım Günleri Organizasyon Komitesi üyesidir. Görsel iletişim tarihi üzerine, çok sayıda animatör ve grafik tasarımcı ile röportaj yaptı. Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Tasarım Bilgi Belge Merkezi’nin kurucuları arasında yer aldı. Bu merkezde 3000’in üzerinde afiş ve animasyon filmi malzemesinin arşivlenmesinde çalıştı. IB Tairus yayınevi tarafından yayınlanan “Animation in the Middle East: Practice and Aesthetics From Baghdad to Casablanca” ” adlı kitabın 2017 yılında bölüm yazarlığı yaptı. Bu alanındaki bilimsel yayın, BAFTSS tarafından 2018 En İyi Hazırlanmış Koleksiyon Kitabı ödülünü kazandı. 2004 yılından bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde ve 2021’den itibaren de Animasyon Bölümü kurucu bölüm başkanı olarak görev yapmaktadır.